Mål: At tænke sig frem til flere ord, der kan karakterisere en person

Task:

Læs teksten. Nævn minimum 10 adjektiver, som kan beskrive frøken Smilla. Skriv lige 5 ekstra om Smilla. Nævn minimum 10 adjektiver, som du vil bruge til at beskrive Esajas. Skriv lige 5 ekstra om Esajas. Find nu et parameter (overbegreb) for alle adjektiver i begge lister. Eksempel: rødt hår – hårfarve, lille – højde, sur – humør osv….

Når overbegreberne er fundet, skal du tilføje adjektiver til begge lister sådan, så du bruger samme parametre til begge personer.

Endelig har du 2 meget lange lister med nogle adjektiver, som kan bruges til at beskrive mennesker.  

(Vi arbejder med disse ord senere.)

Procedure:

På baggrund af teksten om frøken Smilla og Esajas første møde (Peter Høeg) laver vi en beskrivelse af Smilla og Esajas. Når begge lister er udfyldt, gå vi på jagt efter parametre, som kan bruges til alle brugte karakteristikker. Listerne fuldgøres sådan, så alle parametre bruges ved beskrivelsen af begge personer.

Feedback:

Absolut positiv. Opgaven giver alle studerende mulighed for at arbejde på sit eget niveau. Tænkningen kommer ind i billedet, når man bliver udfordret på ekstra adjektiver end det man lige fik skrevet. Sværhedsgraden kan justeres med præcist dette parameter – antal adjektiver. Øvelsen er også god for at huske adjektiverne, specielt i det øjeblik presser nogle ord ud, som ikke er helt en del af det aktive ordforråd endnu. Udarbejdelsen af parametre er også en god øvelse for både tænkningen og sproglæringen. Det viser sig, at de studerende også kan bruge disse adjektiver i de næste opgaver.

 

Joomla SEF URLs by Artio